JS Dosyaları sitemizi oldukça yavaşlatan ve bir o kadarda gerekli olan dosyalardır. Güncel sistemde ve teknolojide JS kullanmadan etkileşimli site yapmak neredeyse imkansız. JavaScript’e bu kadar muhtaçken onu doğru kullanmamız tüm kullanıcı deneyimini etkileyecektir. Maalesef yazılımcıların ise bu konuda kendilerini geliştirmeye hiç niyeti olmadığı için optimizasyon süreçleri biz Teknik SEO Uzmanlarına düşüyor. Kullanmak istedikleri bir özellik için tüm kütüphaneyi siteye getiren yazılımcıların bir gün yok olması dileği ile JS dosyalarını nasıl geç yükseltebilirsiniz konusuna geçelim.
Öncelikle bu geciktirme işlemini her JS dosyasında kullanmamanızı öneriyorum. Örnek olarak Tag manager kodları testlerde ne kadar sorunlu gözüksede Tag manager kodlarını geciktirmek Performans pazarlama yani ADS süreçlerini sekteye uğratabilir verilerin doğruluk oranını düşürebilir. Kullanmanızı önerdiğim yerler ise kullanıcının hemen etkileşime geçmeyeceği site özellikleri olacaktır.
JavaScript dosyasının yüklenmesini 3 saniye geciktirmek için kullanabileceğiniz kod:
<script>
setTimeout(function(){
loadJs("js-dosyasinin-adresi.js");
},3000);
</script>
Bu kod işaretlediğiniz JS dosyasını 3 saniye boyunca yüklenmemesini sağlayacaktır. Süreyi arttırabilirsiniz ancak 3 saniye içinde kullanıcının etkileşime girebileceği ön yüzü yüklememiş iseniz bu içerik tek başına sorunlarınıza çözüm olmayacaktır 🙂
Site yüklendikten sonra hedeflenen JS dosyasını çalıştırabileceğiniz kod:
<script>
window.onload = function() {
loadJs("js-dosyasinin-adresi.js");
}
</script>
Bu kod ile ise hedeflediğini dosya tüm site yüklendikten sonra çalışacaktır. Unutmayın bazı dosyaları geciktirmek kesin çözüm değildir. Sitenin daha optimize çalışması için tüm çekilen dosyaların çıkartılıp önem sırasına dizilmeli ve kütüphane kullanımını minimuma indirirken gereksiz kod temizliği yapılmalıdır.